MOAI

De Blue Zones zijn 8 plekken op de wereld waar mensen veel ouder worden dan elders. Hoe kan dat? Uit onderzoek blijkt dat je levensverwachting stijgt als je regelmatig beweegt, gezond eet, een doel hebt om je bed uit te komen en – dit raakte ons het meest – een positief netwerk om je heen hebt waarop je kan terugvallen. Wie op Okinawa – de Blue Zone van Japan – wordt geboren, krijgt gelijk een ‘moai’ om zich heen: een klein netwerk van leeftijdsgenoten waarop je kan terugvallen als het nodig is en waaraan je kan bijdragen als iemand jou nodig heeft. Zo’n sociaal netwerk is belangrijk voor een tot op hoge leeftijd als goed en waardevol ervaren leven. Daarom introduceren wij een nieuwe beweging in Nederland: MOAI.

WAARDECREATIE

Onze droom: een samenleving waarin elke leeftijd waarde heeft en waarin we actief iets betekenen voor een ander. Juist nu, in onze maatschappij waar we veel zaken zelf moeten oplossen en technologie een groeiende rol speelt, is het goed om gewoon wat meer naar elkaar om te kijken, een praatje te maken, samen op te trekken.

MOAI wil graag weg uit de tegenstelling tussen jong en oud. In de media is ‘jong’ vaak leidend. Jongeren en hun kijk op de wereld vormen de meetlat waarlangs we oordelen. We kijken ook graag naar jong: mooie gave lichamen, fijne energie, sprankelende ideeën. De keerzijde van de medaille is dat ‘oud’ er wat bekaaid afkomt, terwijl juist daar zoveel waarde zit aan ideeën, relativering, kennis en ervaring.

ONTMOETING TUSSEN GENERATIES

MOAI organiseert onder de naam UP! live ontmoetingen rond thema’s die ertoe doen als je ouder wordt. Voor oud én jong, want ouder worden doen we allemaal. Elke dag. We weten uit eigen ervaring dat er veel nieuwsgierigheid en wederkerigheid is tussen generaties en dat vieren we met veel voorbeelden en interviews. We voeden een behoefte aan zingeving en een betekenisvol gesprek en dagen je uit om actief mee te doen.

UP! is inspiratie. Kom naar onze maandelijkse talkshow in De Nieuwe Liefde in Amsterdam, ontmoet anderen en maak kennis met mooie initiatieven in de stad. Of – als het een beetje meezit – kom naar ons festival op 2 & 3 juni 2018. Bomvol optredens, lezingen en ontmoetingen tussen oud en jong.

BODY & SOUL

Als je ouder wordt is het belangrijker dan ooit dat je een reden hebt om je bed uit te komen, nieuwsgierig blijft en veel beweegt: een actieve geest in een actief lijf, zeg maar. Je hoeft echt niet gelijk naar de sportschool, een wandeling in de buurt kan al wonderen doen. Hoe gezellig zou het zijn om dat samen te doen? Dus als je op leeftijd bent en dit leest: kom uit je stoel. En voor de jongeren onder ons: ga eens op pad met een oudere buurtbewoner, je weet niet wat je meemaakt.

ZELF AAN DE SLAG

Wie weet wil je zelf een ‘moai’ beginnen, of heb je er al eentje, zoals een leesclub, of een groepje van vrienden of buurtgenoten. In de OBA Roelof Hartplein vindt maandelijks een inspirerende Jump Movement workshop plaats. Als je eens een ander gesprek met jouw ‘moai ‘wil hebben of als je op zoek bent naar een clubje mensen om iets mee te ondernemen, kom gerust langs, je bent van harte welkom! Kijk hier voor reserveringen, locatie en aanvangstijden.

PRAAT MEE

We horen graag van je wat zo’n groep mensen om je heen voor jou betekent. Vertel ons jouw verhaal, bijvoorbeeld op facebook of live bij de talkshows.