Over hoe belangrijk het is dat je je bewust bent van dat wat mogelijk komen gaat. We stellen ingewikkelde praktische, emotionele of medische thema’s het liefst uit. Wie dan leeft, wie dan zorgt. Hoe praat je over moeilijke onderwerpen? Met jezelf, met je kinderen, met je directe omgeving. Wat zouden ze eigenlijk van je moeten weten? Hoe wil je herinnerd wil worden? Wanneer heb je je immateriële nalatenschap eigenlijk ‘goed geregeld’?

Verpleeghuisarts, filosoof en schrijver Bert Keizer heeft honderden oudere mensen in behandeling gehad. Hij heeft dus ook gezien hoe mensen zich al dan niet verhouden tot deze levensfase. Keizer zegt “Ik wil dat mensen zich kunnen verdedigen tegen medische bemoeienis. Daar heb ik zinnige en praktische tips voor. Je kunt misschien meer zelf regelen dan je denkt.”

Kunstenares Ida van der Lee ontwierp een Testament Ongekend, waar ouderen i.s.m. jongeren hun nalatenschap die niet in een ‘echt‘ testament past, vormgeven en delen in betekenisvolle verhalen.

In de krijgsmacht wordt een militair uitgenodigd om in de Handleiding Nabestaanden op te schrijven hoe hij herdacht wil worden en wat hij wil nalaten. Erwin Kamp, hoofd van de Dienst Humanistische Geestelijke Verzorging bij de krijgsmacht, legt uit waarom het de moeite waard is om bij je eigen dood stil te staan. Voor iedereen, niet alleen voor militairen.

Ilse Pullens vertelt over de succesvolle (8000 downloads) gratis app Before you leave , die ervoor zorgt dat herinneringen nooit verloren gaan. Met daarin honderden vragen die je kunt stellen aan iemand die je lief is. Soms luchtig en soms ontroerend. De antwoorden leg je in de app vast via tekst, foto, video of stemopname. Voor als diegene er ooit niet meer is.

Ineke Hurkmans van Jump Movement vertelt over de Follow UP! workshop rond het thema In Memoriam volgende week in de OBA Roelof Hartplein.

Wij van UP! gaan hierover graag met je in gesprek. Ben je actief bezig met je nagedachtenis? Heb je hiervoor een specifieke vorm gekozen? In hoeverre deel je dit met de mensen om je heen? Wij horen het graag, live in de zaal of via onze Facebookpagina UP-Nederland

Gospelkoor Deliverance zorgt voor een passende muzikale omlijsting.

Er is live muziek, je drankje mag mee de zaal in en je kan volop reageren op wat er op het podium gebeurt.  Meer weten over kaartverkoop, adres en tijden? Klik hier.

Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met het Humanistisch Verbond en hun project Ik wil met je praten.

 

 

Bij de foto op de homepage: een foto uit de prachtige dansvoorstelling van Hary Dario bij de Nederlandse Dansdagen 2013