“Er is niks mis met oud worden” zegt Hedy d’Ancona. Zo is het maar net. Hedy – nauw betrokken bij UP! – gaat in gesprek met presentator Froukje Jansen en opent hiermee een seizoen lang talkshows rond ouder worden.

We trappen af met het thema vriendschap. Hoe belangrijk is vriendschap als je ouder wordt? Met wie deel je dan betekenisvolle verhalen? Wat te doen als je dat juist mist?

Dingen samen doen, elkaars levensverhaal kennen, er zijn als het nodig is. In deze tijd waarin je veel zelf moet oplossen is een netwerk van mensen om je heen misschien wel belangrijker dan ooit. Dat is precies waar prof. dr. Anja Machielse al jaren onderzoek naar doet en over komt vertellen. “Wij mensen zijn sociale wezens”, zegt Anja, “We hebben het gewoon nodig om samen op te trekken, gezien en gehoord te worden én een beroep op elkaar te kunnen doen.”

UP! laat zien dat er allerlei (vrienden) netwerken zijn in de stad. In verschillende wijken in Amsterdam start de OBA met OBA Maatje, een soort boekenclub voor twee. Babette Roelandschap van de OBA over dit pilotproject.

Inmybackyard.nl zorgt ervoor dat Amsterdammers en vluchtelingen die bij elkaar in de buurt wonen elkaar leren kennen. Niet zelden is er behoefte aan wat oudere mensen. Want juist die generatie bleef vaak achter in het land van herkomst. Een kans dus, om iets te doen! Initiatiefnemer Lian Priemus legt uit hoe het werkt.

Journalist en socioloog Jitse Schuurmans vertelt hoe je online nieuwe vrienden maakt.

Ineke Hurkmans van Jump Movement vertelt over de Follow UP! workshop rond het thema Vriendschap volgende week in de OBA Roelof Hartplein. (maandagochtend 16 oktober 9.30 – 11.30 uur deelname is gratis).

Feestelijk omlijst door onze huisband Gospelkoor Deliverance: soulful, sprankelend en swingend.

Een volle en feestelijke 1e editie! Froukje Jansen leidt ons vakkundig langs alle gasten en initiatieven en je kan volop reageren op wat er op het podium gebeurt.

Meer weten over kaartverkoop, adres en tijden? Klik hier.

Onze UP! “In Verbinding” tips:
Hulp nodig of een klusje? Burennetwerk www.burennetwerk.nl
Samen eten? Oma’s soep en Resto van Harte www.omasoep.nl www.restovanharte.nl
Dol op dieren? OOPOEH! www.oopoeh.nl
Samen bewegen? GoldenSports www.goldensports.nl
Naar het theater? Vier het Leven www.4hetleven.nl
Ontmoet nieuwe mensen en doe leuke activiteiten via Klup-app voor 50 plus http://kluppen.nl/
Modern nabuurschap in Amsterdam? Bekijk de ruim 25 stadsdorpen www.stadsdorpenamsterdam.nl
Volg ons via Facebook UpinNederland voor meer tips

Foto Hedy d’Acona – fotograaf Lonneke Stulen
Foto Anja Machielse – fotograaf Claudia Kamergorodski.

Bij de foto op de homepage: in het project Amsterdam vertelt delen ouderen en jongeren hun verhaal.